31 december - Eddies sista dag som föl

Rikard följde med mig i morse och släppte ut hästarna. Det går grymt fort när man är två stycken och alla hästar har balar i hagen. Bara att mata dom och lägga på täcken.

När jag stog och fixade med Eddie strax innan dom fick gå ut så gjorde Bella något lustigt. Rikard hade precis satt på henne grimman och stog och väntade på att jag skulle bli klar med min lilla bråkunge. Då tröttnade förmodligen Bella på att vänta på Rikard så hon bet tag i sitt grimskaft och lyfte upp det åt honom. Vet inte om hon ville visa honom hur man gjorde eller om hon helt enkelt bara ville skynda på oss lite - men det såg väldigt lustigt ut =)

Idag är det som sagt var Eddie sista dag som föl, från och med i morgon så räknas han som en åring. Känns lite sjukt...tiden har gått så jäkla fort sedan han föddes!

Så här såg han ut i morse:Och så här såg det ut för ett halvår sedan den 30 juni:


Jag tycker inte att det känns som om han växer så mycket men när man jämför dessa bilder så syns det klart och tydligt att han har blivit en stor kille nu =) Världens finaste!

Gottarstallets Hall of Fame - Abbe & Bella

Albarello och Nora Bella, mor och son. Två små ponnisar som har betytt mycket för väldigt många!

Första gången jag träffade på dom var i Anumark kring 1999. Ulrika (Bellas ägare och Abbes uppfödare) hade flyttat ner från Piteå och tagit med sig sina ponnisar. Min kompis Sofia började rida och ta hand om Abbe och under en period tävlade hon både Abbe och Bella i hoppning. Efter något år fick Sofia köpa sin drömponny för den enorma summan av 1 kr.

Albarello
Abbe var en krasslig ponny, han hade kotledsinflammation, sommareksem (därav hans "bumbi-dräkt, se nedersta bilden) och kolik var och varannan vinter. Jag vet inte hur många nätter jag har varit i stallet och promenerat med honom eller väntat på att droppet ska bli klart... Men förutom att han var lite picklig så var han även världens snällaste ponny och väldigt duktig i både hoppning och dressyr. Det enda negativa var att det inte fanns någon hage på denna jord som kunde hålla honom instängd =)

När Sofia blev för gammal för att tävla så tog Evelina över honom i nåt år. Därefter var det Fias tur att få lära känna den underbara Abbe! Han var med andra ord en riktig läromästare!

Efter Sofia hade jobbat något år i Uppsala/Stockholm så tog hon ner Abbe till sig. Han såldes sedan till en tjej i Uppsala. Fick höra för någon månad sedan att han tyvärr är död numera.

Nora Bella
Om Abbe var krasslig så var Bella hans totala motsats. Hon var en riktig krutkärring som ALDRIG var sjuk, och det var väl en jäkla tur för om det fanns något som den ponnyn avskydde så var det veterinärer!! Jag kommer ihåg när jag följde med Sofia på tävling på SURF och Bella skulle besiktas före start - den stackars veterinären kunde inte komma närmare henne än 10 meter =) En annan gång var när hon skulle vaccineras. Veterinären fick lov att stå utanfär boxen - Bella blåstirrade och hade så full fokus på veterinären att han inte märkte när Sofa satte sprutan i henne. 

Hon var en jäkel på att hoppa och det fanns ingen som slog henne när det var dags för att rejsa i skogen! Jäklar vad hon sprang och fick hon inte springa så fort hon ville så gjorde hon luftsprång. Det var bara att hålla i sig!

Bella var född 1982 (om jag inte minns fel) och vad jag har hört så blev hon över 25 år innan hon somnade in.
Äntligen!

Idag fick Bella ÄNTLIGEN komma ut och röra på sig tillsammans med Fia, dom hade sällskap av Emma och Royal. Bella såg riktigt glad ut när hon ahde fått på sig tränset och stog redo ute på gårdsplan. Eftersom Fia är en tuffig (till skillnad från mig) så for dom ut barbacka =) Det blev en skrittur runt "kurvan" på ca 30 minuter. Dom hade träffat på både traktor och lastbil men allt hade bara gått bra och Bella hade skött sig snyggt sa Fia.   

Det gick bra för Eddie också, han såg lite orolig ut när mamma lämnade hagen men sen var allt lungt. Vet dock inte om Flisan håller med mig på den punkten...han har blivit riktigt jäklig mot henne på senaste tiden! Flisan skulle behöva säga till honom på skarpen - hon är alldelens för snäll mot honom =)

Efter ridturen så såg Bella riktigt nöjd ut i ögonen, hon vill verkligen börja jobba nu! Eddie blev också glad över att få tillbaka sin mamma i hagen igen - han firade det med att ta sig en liten mjölkslurk!

Bilden nedan är från Fia och Bellas första barbackatur i april 2010, tror att Emma var med även på den ritten fast då red hon på Lillen.Nu ska jag titta klart på världscuphoppningen på tv - just nu är det omhoppning.