Fundering på nytt träns...

Även om jag har gett mig själv "köpstopp" på hästprylar ett tag framöver så kan jag inte låta bli att känna suget när nya Höökskatalogen damp ner i brevlådan. Jag har velat ha ett brunt dressyrträns som matchar min sadel en längre tid och nu kanske jag har hittat ett lämpligt träns :) 
 
Jag köpte ju ett superfint, rundsytt träns med bred nosgrimma i våras men tyvärr tycker jag att det ser väldigt klumpigt ut på Bellas lilla huvud. Funderar på om jag ska sälja tränset eller om jag ska chansa och spara det till Eddie - han kanske får ett större huvud än sin mamma?
Så här fint ser tränste ut på Hööks hemsida...
Tränset som jag nu funderar på att köpa är de här, även det från Hööks.
Sidostyckena är vanliga "platta" och nosgrimman ser inte lika stoppad ut som tränset jag köpt tidigare så förhoppningsvis skulle detta träns kunna passa Bella bättre. Jag gillar även att det är pull-back på nosgrimman och att den ser ut att vara droppformad!
 
Jag kanske "måste" skicka iväg en liten beställning iaf :)

Poet is no 1!

Hittade lite "värdelöst vetande" på Dressyrmupparnas blogg som jag tycker var väldigt intressant. Det gäller världsrekord i galopphastighet för lite olika raser.
 
Självklart hittar vi de arabiska fullblodet på plats nr 1! Dock, lite överraskande, är halvblodet bara ca 7 km/h långsammare än araben. Men det är med andra ord inte så konstigt att Poet med lätthet springer ifrån klumpen Eddie :) 
 
Jämför man istället snabbaste rasen, araben, mot ardennern som hade sista platsen på denna lista så skiljer det 20 km/h - de är jäkligt mycket!!
 
Hehe - jag kan inte låta bli att tycka att det skulle vara väldigt kul att se Poet springa ikapp med en ardenner...Poet skulle förmodligen hinna varva den andra hästen både en och två gånger :)
 
Sofia och Sandra - När era hästar är inridna kanske vi måste ordna en galopptävling?! Vad tror ni om Rugge vs. Poet?! ;)
 
Bilder från i betet i somras när Eddie, sur som en citron, tar i för kung och fosterland för att hänga med Poet som bara glider fram - det ser inte ens jobbigt ut när han springer!

Svar på fråga från Kavat-lover

Fråga från Kavat-lover:
 
Hej :) Jag undrar om du har några tips hur man får sin häst blank och fin?? Bella ser så blank ut! Hur jag än borstar och borstar på min häst ser hon ut som en raggsocka!!! :( tack för tips!! :)
 
Svar: Hej Kavat-Lover och tack så jätte mycket för din fråga!
 
Det här med att ha en häst som är blank och fin i pälsen är något som de allra flesta hästägare strävar efter och jag förstår att du inte är lycklig om din häst ser ut som en raggsocka! Om jag var i din sits skulle jag förmodligen gråta mig själv till sömns varje kväll! Som tur är har jag en hel del tips som förhoppningsvis förenklar din vardag :)
 
1) Om man ska lyckas med att få sin häst blank och fin i pälsen är det viktigt att man har ett långsiktigt mål att sträva mot. Välj därför noga ut en häst som du tycker har optimala glansen i pälsen och försök pränta in den bilden som slutmål.
 
Det bästa är om du själv väljer en häst, som i dina ögon har den perfekta lystern, men som ett litet tips kan jag visa upp hästen som är min målbild! Tyvärr kommer varken Bella eller Eddie aldrig att komma i närheten av hans fantastiska päls - men det spelar ingen roll! Det viktigaste är att man försöker nå målet och att man alltid gör så gott man kan!
 2) När målet är satt är det bara att börja borsta! Men var beredd på att få en del klagomål och sura miner. Själv får jag stå ut med att min sambo ibland klagar på långa dagar i stallet och mina stallkompisar brukar säga att jag är långsam. Men jag står på mig och säger att det måste få ta tid att vårda hästens päls!
 
Jag säger inte att det är ett krav, men om du verkligen vill att din raggsocka ska bli lika fin som min Bella bör du borsta henne minst 2 timmar åt gången. Börja på vänster sida framme vid huvudet och arbeta dig bak mot svansen. När vänstersida är klar går du runt hästen och börjar med den högra. Arbeta på samma sätt här.
 
Denna procedur ska sedan upprepas varje dag, året runt,  morgon, middag och kväll. Förslagsvis kan du, för att spara tid, borsta din häst i samband med att du utfodrar den.
 
3) Om man som hästägare inte är lika noga med pälsen på sin häst som jag är, så kan man självklart använda sig av diverse kemiska preparat och tillsatser i fodret för att få till lite extra glans. Det finns massor av olika märken på marknaden och vissa är bättre än andra. Själv förespråkar jag att man ger hästen 2 kg röda äpplen, 3 kg gröna äpplen och 6 kg morötter per dygn - då brukar de allra flesta hästar få en bra grundlyster i pälsen.
 
OBS! Vid extrema fall kan man dubblera dosen av morötter men det bör man endast göra efter att noga ha diskuterat problemet med en expert!!
 
4) Som sista polering kan man använda sig av en putsduk, tex sämskskinn som du kan hitta på tex Biltema. Jag har själv aldrig testat det men dom riktiga kunniga inom området säger att det fungerar lika bra med nylonstrumpor som du kan köpa på tex HM. Köp gärna nylonstrumporna i någon rolig färg eller mönster för att skoja till det hela :)
 
5) Om inget av ovanståede tips hjälper kan man alltid raka av hästen all päls!
 
När hästen är rakad slipper man allt arbete med borstning och det räcker med att bara blåsa lite lätt på hästen för att smutsen ska försvinna. Att ha en rakad häst är mycket smidigt, enkelt och framförallt tidsbesparande. Jag måste faktiskt erkänna att jag på senaste tiden helt har övergått till denna metod på Bella :) 
 
Lycka till med din raggsocka - och tänk positivt - det kan bara bli bättre!!