Bella

Måndag
Skrittade ut ca 50 minuter runt Ersboda med Eve och Playboy. Tog skogsvägen vid bron och klättrade uppför lilla backen en gång därefter fortsatte vi runt Kurvanstallet. Duktiga hästar som skötte sig bra trots att det var lite läskigt med rådjur (?) i skogen. 
Tisdag 
Skrittade till Ersmark tillsammans med Eve och Playboy och Madde på Chelly. Travade lite genom byn. Det är verkligen becksvart nu när all snö är borta... Var ute ca en timme.
 
Onsdag 
Skrittade runt ängarna med Eve och Playboy, travade där underlaget var ok. Hästarna skötte sig bra. Bella stannade inte en endaste gång (förutom när hon höll på att glo ögonen av sig på det stora järnmonstret som hade grävt en fångstgrop vid sidan av cykelbanan). Dock tycker jag att det är ok att hon stannar och tittar om hon känner sig osäker till skillnad från när hon stannar bara för stannadets skull!
 
Var ute strax över en timme.
Torsdag 
Var i stallet på förmiddagen undertiden farmor passade Oskar. Longerade Bella över bommar i trav, hon fick även ta några fattningar och rulla över en bom i galopp. Det märks att hon är svagare i vänstervarv, hon tar gärna ta in bakdelen något där.
 
Det blev bättre på slutet och hon jobbade på riktigt bra i det härliga vårvädret.
Det blev även invigning av vår nya padd från Mias, beställde en blå/gul som kommer passa bra färgmässigt på båda hästarna :)

Besök av hästtandläkaren

I onsdags förra veckan hade vi besök i stallet av Sara Ellevik från Evidensia Häsklinik som gick igenom munnen och tänderna på Bella, Hjärta, Chelly och Vajsan.
Bild från förra gången Bellas tänder kontrollerades.
 
Sara är fantastiskt duktig och det är väldigt lärorikt och intressant att stå vid sidan om och lyssna på henne när hon jobbar. Hon är duktig på att visa problemen och tar sig tid att svara på alla frågor om varför och hur det ser ut på ett visst sätt.
 
Bella hade inga större problem denna gång. Det fanns mindre hakar på P2 och M3 på vänstersida (samma som vid förra besöket som ni kan läsa om HÄR). Dock hade det börjat bildas små "förhårdnader" i slemhinnan i kinden på båda sidorna i Bellas mun, Sara sa att det var ytterst lite (själv tycker jag att det såg fruktansvärt ut om man tänker sig att dom hade suttit i min mun...jag blir galen över minsta lilla blåsa på tungan) och att det förmodligen inte påverkat Bella något. Dock kan dessa "förhårdnader" utvecklas till sår/sprickor om man inte har koll på det och då brukar det tydligen snabbt visa sig att hästen blir störd och orolig i munnen.
 
Fick rekomendationen att kolla Bellas mun med 12 månaders intervall, nu hade det gått nästan 15 månader sedan förra besöket. 
Sara tittade även på betten jag rider på och hur tränset satt på huvudet. Storleksmässigt ansåg hon att 11,5 var en lämpligt (på mina tredelade bett) för Bellas mun. Dock tyckte hon att bettet satt lite för högt upp och rekomenderade mig att sänka ner det ett hål på vardera sida för att det skulle ligga bättre i munnen på hästen samt att belastningen/trycket i mungipan inte skulle bli lika stort. 
 
Blir intressant att se om Bella upplever någon skillnad :)

Orolig inför 3-års

Jag börjar bli lite orolig över att det är så få anmälningar till 3-årstestet här i Västerbotten. Än så länge är det bara Eddie och två andra hästar som är anmälda...
 
Jag hoppas verkligen att det trillar in några fler hästar inom kort, dock vet jag inte hur många hästar som minst måste vara med för att visningen ska bli av - kan det vara fem..? Det vore otroligt tråkigt om visningen ställdes in pga för få deltagare.
Dock har vi en back-up plan i beredskap om det skulle skita sig med visningen här i Västerbotten. Norrbottens Hästavelsförening kommer nämligen att ha en visning i Boden den 25 maj och Mellersta Norrlands Hästavelsförening kommer att ha en i Timrå den 17 maj som vi skulle kunna åka till.
 
För mig känns Timrå som ett bättre alternativ. Det är dels bara 25 mil dit (jämfört med ca 30 mil enkelväg till Boden) och dels är den 17:e ett bättre datum. Det är nämligen så att lilleman fyller 1 år den 25/5 och jag vill helst inte missa hans första födelsedag :)
Håll tummarna för att det rasar in en hel bibba med anmälningar närmaste tiden och att visningen i Vännäs blir av :)