Besök av hästtandläkaren

Igår hade Eddie besök av hästtandläkaren (eller hästodontolog som det egentligen heter) Sara som tittade igenom hans mun och tänder. 
 
Vi har tidigare konstaterat att han har vargtänder och igår var det dags att bli av med dessa. Båda vargtänderna var redan lite lösa (kan bli så när unghästen börjar fälla bakomliggande tänder) så det gick faktiskt ovanligt snabbt att få ut dom. Själva tanden som stack upp ur tandköttet var inte speciellt stor däremot var rötterna på båda sidorna rätt långa. Jämför man med tänderna som Sara drog ut på Bella så var Eddies ungefär dubbelt så stora. 
 
Eddie har, till och från, varit lite orolig i munnen vid ridning och i och med att tänderna var lösa samt att dom satt rätt långt fram i käken gissade Sara på att det kunde vara vargtänderna som stört honom. Hoppas att han blir mer stilla nu när dom är borta. 
 
Sara konstaterade att Eddie tappat I1 (på bilden nedan) i både under- och överkäken samt att han snart kommer fälla P2:tänderna. Hon funderade först på att även plocka bort dessa men eftersom den nya tanden får sin blodförsörjning (i tidigt skede) från den gamla tanden så bör man inte ta bort dessa om dom inte redan är väldigt lösa. Eddies tänder satt fortfarande kvar rätt bra och han fick därför behålla dom tills han själv tappar dom naturligt. 
 
I övrigt såg han väldigt fin ut i munnen, inga hakar, överbett, bitskador eller något annat som hon kunde anmärka på - skönt!! Blir dock bettfritt två veckor framöver så såren hinner läka ordentligt.
När jag änå hade Sara på plats bad jag henne känna på Eddies knöl/bubbla som han har på h.f. Han fick den efter en kraschlandning i hagen när han var ett halvår. Han har aldrig varit halt eller haft någon värme på knölen, förutom just när han slog på sig.
 
Knölen är lite mjuk med små hårda "kulor" (överben?) i. Sara trodde att det kunde ha blivit en skada på skelettet (ej fraktur) men knölen satt "bra" till och påverkade ingen av senorna. Om jag kände mig orolig kunde man ta en röntgenbild och ultraljuda bulan men så länge den inte blev större eller verkade påverka honom så är det förmodligen endast ett skönhetsfel.
 
Passade på att pyssla en stund med Eddie när jag ändå var på plats i Hörnefors, kliade och borstade bort svetten som kommit fram undertiden han varit sederad. Han är en väldigt gosig kille, betydligt mer kelig än sin mamma. Fortfarande är det skönast att bli kliad på framdelen, framför allt mellan frambenen, halsen och på manken. 
 
Om ganska precis en månad är det dags för Bella att få sin årliga genomgång i munnen av Sara.